Kurse intensive gjermane në  
Kurse intensive gjermane
në Bamberg

Deutschkurs, Intensivkurse, Spachprogramm, Deutschkurse

Përvoja me kurs të gjuhës gjermane në përgatitje për një arsim universitar në Gjermani Përvoja me kurs të gjuhës gjermane në përgatitje për një arsim universitar në Gjermani Erfahrungen beim Deutschkurs zur Studienvorbereitung

- Në një intervistë me Anën nga Shqipëria -

Ana mit Kollegen aus der Klasse bei der Zertifikatsübergabe
Ana me kolegët nga klasa në prezantimin e certifikatës

Ana ndoqi nje kurs intensiv deri ne nivelin B2 te gjuhes gjermane nga shtatori 2013 deri në prill 2014 në institutin TREFFPUNKT në Bamberg.

Në një intervistë të shkurtër ajo flet për përvojat e saj dhe ofron këshilla për të gjithë që mësojnë gjermanisht dhe duan të studiojnë në Gjermani. >>>

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bamberg, Fund prilli 2014

Menjëherë pas përfundimit të kursit të tyre gjermane, ne zhvilluam një intervistë të shkurtër me Ana. Këtu janë 15 pyetje dhe përgjigje:

 1. Përse doni të mësoni gjermanisht?
  Sepse dua të vazhdoj studimet në degën Inxhinjeri Ekonomike këtu në Gjermani.
 2. Përse vendoset të ndiqnit një kurs në institutin TREFFPUNKT ?
  Nje mik i babait tim na e sygjeroi kete Institut duke qënë se ka pasur eksperienca te mëparshme me fëmijët e tij në këtë qendër dhe ishte shumë i kënaqur.
 3. Cfarë ju pëlqen në vecanti në Bamberg?
  Ështe qytet relativisht i vogël, historik,piktoresk. Edhe në Shqipëri jetoj në një qytet jo shumë te madh dhe prandaj ishte më e lehtë për mua të përshtatesha me Bambergun dhe me jetën këtu. Një anë pozitive e të jetuarit në një qytet të vogël si Bambergu është se nuk ka shumë te huaj si në qytet e tjera gjermane. Kështu duhet te flasësh shumë në gjermanisht dhe nuk degjon shpesh anglisht.
 4. Ku shkon më me qejf pas mësimit?
  Mua më pëlqen shumë kafeja dhe ëmbëlsirat dhe në Bamberg ka kaq shumë lokale dhe pasticeri te ndryshme. Nuk ka dy njësoj...
 5. Cfarë duhet të bëjë dikush menjëherë kur vjen në Bamberg?
  Fillimisht duhet patjeter të vizitojë Brauerei-t. Por gjithashtu monumentet më të rëndësishme. Në Bamberg mund të mësosh mjaft mirë gjithë historinë e Gjermanisë. Bashkia e vjetër, Katedralja-shumë monumente nuk janë të prishura por të restauruara shumë mirë.
 6. Cfarë duhet te provojë (për të ngrënë/për të pirë) dikush që viziton Bambergun?
  Natyrisht te provojë birrën.Shumëllojshmeria e birrave është vërtet interesante. Për te ngrënë: Schnitzel më pëlqen më shumë nga të gjitha. Por edhe Holzfällersteak në Kachelofen është mjaft e shijshme .
 7. Cfarë suveniri do të merrni me vete në Shqipëri?
  Herën e parë që u ktheva në Shqipëri për pushime, bleva birrë dhe pralina. Doja të merrja dicka me vete që ti pëlqente të gjithëve.
 8. Cfarë është për ju dicka tipike gjermane?
  Përpikmëria!Javët e para do të kishin qenë më të lehta për mua , po ta kisha ditur se ishin kaq shumë të përpiktë. Tashmë pas një kohe kaq të gjatë në Gjermani, jam mësuar dhe vete të jem kaq e përpiktë.Ne mendojmë se gjithë gjermanët i respektojnë gjithmonë të gjitha rregullat, prsh të rrine e të presin në radhë të gjata. Gjithashtu janë shumë të organizuar dhe ekologjikë.
 9. Cila është fjala juaj e preferuar në gjermanisht?
  Tashmë kam mësuar kaq shumë po në fillim fjala ime e preferuar ishte "Zwölf". Tani përdor shpesh "abwechslungsreich" dhe "peinlich". Gjithashtu të gjitha fjalët që mbarojnë me "…lich".
 10. A dinit gjermanisht që para se të vinit në Bamberg?
  Po, mund te flisja po shumë pak. Kisha bërë mësim në Shqipëri me një shoqen e mamit tim. Para se të vija bëra edhe një provim A2 në qendrën Goethe, duke qenë se është më e lehtë për të marrë vizën.
 11. Cfarë pritshmërish kishit nga kursi i gjermanishtes në Bamberg?
  Me kurse gjuhësh kisha pasur eksperiencë vetëm me kursin e anglishtes në Shqipëri. Kur erdha në institutin TREFFPUNKT isha ca e cuditur që kishte kaq shumë më të organizuara për pasditen. Qyteti dhe jetesa në Gjermani ishin për mua të panjohura por nëpërmjet këtyre aktiviteteve arrita të njihja e të mësohesha me qytetin e të njihja njerëz të rinj.
 12. Cilat ishin/janë vështirësitë më të mëdha që keni hasur në Gjermani? Shkolla?Jetesa? Në rrugë? Malli për atdheun?
  Jetesën mu duk pak e vështirë. Ishte hera e parë për mua këtu në Bamberg që jetoja vetëm. Nuk ishte e lehtë të mësohesha me qeranë dhe apartamentin vetëm për vete, duke qenë ishte gjithcka e re për mua. Tani nuk është më një problem. Tani më duhet të mësohem vetëm me "Termine". Këtu në Gjermani ke nevojë për një takim për cdo gjë .
 13. Cfarë është koplet ndryshe në Gjermani dhe me gjermanët nga cfare prisje?
  Më parë më dukeshin gjermanët të "ftohtë". Ata janë miqësorë, por jo sikurse ne . Për shembull ne duam që një mik ose një i ftuar të kalojë sa më shumë kohë me ne, të bëjmë sa më shumë gjëra së bashku. Gjermanët kanë nevojë për më tepër kohë për të të njohur e për të të afruar.
 14. Cili ishte motivimi juaj për një kurs kaq te gjatë gjermanishte? Si vazhdon rrugëtimi juaj më tej?
  Unë dëshiroj të studjoj në Gjermani dhe më parë duhet të ndjek Studienkolleg, dhe do të doja të studjoja në Mynih. Zgjodha një kurs kaq të gjatë sepse doja ta mësoja gjermanishten në mënyrën më të mirë të mundshme.
 15. Nëse do t'i jepnit dikujt që do të donte të bënte një kurs të ngjashëm me ju një sygjerim, cfarë do t'i sygjeronit?
  Do të sygjeroja gjithmonë një institut si TREFFPUNKT, me mësim paradite e aktivitete të shumtapasdite ose në darkë. Përndryshe do të ishte e mërzitshme vetëm mësime paradite e asnjë program për pasditen. Duhet edhe llogaritur që fillimi është i vështirë dhe duhet t'i lejosh vetes pak kohë që të mësohesh. Megjithatë mësohesh shpejt me ritmin e jetës këtu dhe pas një kohe gjithcka bëhet mirë.

Intervista e plotë, e cila u realizua me Anën në gjuhën gjermane mund ta gjeni këtu>>>>

 

Më shumë fotografi nga Ana dhe aktivitetet e saj në Bamberg

Mit den Kollegen aus der Abschlußklasse im April 2014
Mit den Kollegen aus der Abschlußklasse im April 2014
Bei einem Osterausflug in die Umgebung von Bamberg,
Bei einem Osterausflug in die Umgebung von Bamberg,
Anfang April 2014
Ana mit einem Schulkollegen bei Kaffee und leckerem Kuchen im Café Kunstpause, ganz in der Nähe der Schule
Ana mit einem Schulkollegen bei Kaffee und leckerem Kuchen im Café Kunstpause, ganz in der Nähe der Schule...
... und beim Schnitzelessen in Lohndorf :-).
... und beim Schnitzelessen in Lohndorf :-).

Lexo më shumë komente në ...
... DEUTSCH
Kommentare in deutscher Sprache
Atsuko, Augustin, Augusto, Barbara, Carl, Carina, Christine, Frida,Gerry, Javier, Kristine, Lauri, Niels, Ilona, Pietro, Robert, ...
... ENGLISCH
Kommentare in engischer Sprache Andrew, Allan, Bob, Cosmin, Caroline, Darran, Darren, Eamonn, Eric, George, Hunter, Huw, Jeff, Joseph, Katja, Kristine, Nick, Renata, Ruth, Scott, Steve, ..
... BRASILIANISCH
Kommentare in französischer Sprache Christian, Jaime
... HOLLÄNDISCH Kommentare in holländischer Sprache Vinco
... ITALIENISCH
Kommentare in italienischer Sprache Alessio, Barbara, Elena, Franca, Francesa, Gabriele, Giovanna, Marina, Laura, Luca, Paolo, Patricia, Rosanna e Enzo ...
... JAPANISCH
Kommentare in japanischer Sprache Atsushi, Ayako, Atsuko, Junko,Masaki
... POLNISCH
Kommentare in polnischer Sprache Anna, Kasia, Kasia, Maciek, Marek
... TSCHECHISCH
Kommentare in deutscher Sprache Ilona, Lucie, MilanZdenek
... TÜRKISCH
Kommentare in türkischer Sprache Namik
... SPANISCH
Kommentare in spanischer Sprache Adelina, Alvaro, Augustin, Augusto, Carlos, Eva, Gustavo, Maria (2002), Maria (2010),Maria Justa, Mariella, Petro, Sandra...
... SCHWEDISCH
Kommentare in türkischer Sprache Cecilia, Mikael
... und diese Unternehmen trainierten ihre Mitarbeiter bei TREFFPUNKT>>>

up to study in germany Zurück zur Übersicht aller Kommentare

Sie finden bei uns: Firmenkurse, Outsourcing, Schulungsprogramme, Sprachprogramme, deutsch lernen, Deutschlernen, Sprachkurse
[ German Online Coures ] [ English Online Courses ] [ German in the house of the teacher - Home Tuition ] [ Sprachinstitut Treffpunkt ]
[ masthead ] [ home ]
Sie finden bei uns: Deutschkurse in Deutschland, Deutschkurs, Deutschkurse, Sprachschule, Sprachunterricht
Contents: Alexandra von Rohr, Sprachinstitut TREFFPUNKT  Online
Last update: 7 November, 2016 - info@german-language-schools-review.info
Copyright © Sprachinstitut TREFFPUNKT - German courses in Germany - 1995-2017